לוח השנה הגרגוריאני, שאנו משתמשים בו כיום, מבוסס על הלוח הרומי העתיק שהותאם במרוצת הדורות. שמות החודשים הלועזיים שאובים מהמיתולוגיה, מההיסטוריה הרומית ומהתרבות העתיקה, ומשקפים את האמונות, הערכים והאירועים שהשפיעו על עיצוב לוח השנה כפי שאנו מכירים אותו.
טבלה : חודשים לועזיים < כנסו
ינואר (January)
חודש ינואר נקרא על שם האל יאנוס, אל ההתחלות, הסופים והשערים ברומא העתיקה. יאנוס מתואר עם שני פנים – אחד מביט לעבר העבר והשני אל העתיד, מה שהופך את ינואר לסמל של התחלות חדשות. לכן, טבעי שהחודש הראשון בשנה יקרא על שמו.
פברואר (February)
מקור השם פברואר הוא בפסטיבל "פברואה," טקס רומי של טיהור וריפוי שנערך בתקופה זו. פברואר, שהיה החודש האחרון בלוח השנה הרומי המקורי, שימש כזמן לניקוי פנימי וחיצוני כהכנה לשנה החדשה.
מרץ (March)
מרץ נקרא על שם מאדים (Mars), אל המלחמה הרומי. במקור, זה היה החודש הראשון בלוח השנה הרומי, וסימל את תחילת עונת המלחמות אחרי החורף הקר.
אפריל (April)
המקור המדויק לשם אפריל אינו ברור, אך רבים משערים שהוא נגזר מהמילה הלטינית "aperire" (לפתוח), כיוון שבתקופה זו הפרחים מתחילים לפרוח, והאביב נמצא בשיאו.
מאי (May)
החודש החמישי בלוח השנה קרוי על שם האלה מאיה, אלת הפריון והצמיחה הרומית. החודש מוקדש לטבע, לצמיחה ולחידוש לאחר חודשי החורף הארוכים.
יוני (June)
יוני נקרא על שם יונו, מלכת האלים ברומא העתיקה והאלה המגנה על נשים ונישואים. החודש מסמל אהבה, קשרים משפחתיים ועוצמה נשית.
יולי (July)
יוליוס קיסר, הדמות הרומית המפורסמת, העניק את שמו לחודש זה בשנת 44 לפנה"ס, כאות הוקרה להישגיו. יוליוס היה אחראי לרפורמה בלוח השנה, מה שהוביל ליצירת הלוח היוליאני שקדם לגרגוריאני.
אוגוסט (August)
בדומה ליולי, גם אוגוסט נקרא על שם קיסר – אוגוסטוס, יורשו של יוליוס קיסר. אוגוסטוס בחר בחודש זה לכבוד עצמו, בעקבות הצלחותיו הרבות.
ספטמבר עד דצמבר (September-December)
שמות החודשים ספטמבר, אוקטובר, נובמבר ודצמבר נגזרים מהמספרים הלטיניים שבע (septem), שמונה (octo), תשע (novem) ועשר (decem). בלוח השנה הרומי הקדום, שהיה מורכב מעשרה חודשים בלבד, הם ייצגו את מקומם בלוח השנה.
שינויי לוח השנה לאורך ההיסטוריה
לוח השנה הגרגוריאני נוצר במאה ה-16 על ידי האפיפיור גרגוריוס ה-13, במטרה לתקן אי דיוקים שהצטברו בלוח היוליאני. מאז, לוח השנה הגרגוריאני אומץ ברחבי העולם, והוא הבסיס לשיטה הנהוגה כיום.
סיכום
לוח השנה הלועזי הוא לא רק כלי למדידת זמן, אלא גם מראה להיסטוריה העשירה של התרבות המערבית. החודשים משקפים דמויות מיתולוגיות, אירועים היסטוריים ועונות שנה, ומזכירים לנו את הקשר בין הזמן לתרבות.