כיצד לשמור על הטבע ועל הסביבה שלנו?
המונח "שמירת הסביבה" או "שמירה על הכדור.." מדבר על נושא האקולוגיה. זהו למעשה ענף של מדעי הטבע אשר עוסק ביחסי גומלין בין בעלי החיים לסביבתם אבל היום, בגלל התעשייה והטכנולוגיה המתקדמת, האדם הוא הגורם העיקרי להשפעה לרעה על איכות הסביבה והוא מפר באופן בוטה את האיזון. השפכים היוצאים ממפעלים המהווים את מקור הרעלת המים כגון נהרות נחלים וים ,כאשר אלה מזדהמים הם פוגעים קשה בסביבתנו ובהרבה מקרים גם באופן בלתי הפיך ומסכנים את קיומם של בעלי החיים והצומח ואף של בני האדם עצמם.
גם תאונות מקריות קורות כגון דליפה קטלנית מכור אטומי, זרימה של שפכים רעילים מהתעשייה למקורות מים, כאשר כל אלה פוגעים בסביבה ואפילו באופן בלתי הפיך, מה שמסכן את הקיום של עולם החי, הצומח ובני האדם.
אז איך ניתן באמת לשמור על הכדור שלנו?..
על מנת לשמור על הטבע והסביבה שלנו, יש לבצע טיפול משולב הכולל:
1.טיפול משולב המונע פגיעה בסביבה ומפגעים שנגרמו לטבע ולסביבה
2.חקיקה- קביעת נהלים ותקנות לשמירה על הסביבה ולאכיפתם
3.הקמת מוסדות וכן, כינון של מוסדות מיוחדים, ממשלתיים וציבוריים לשמירה על איכות הסביבה
4.פיתוח ומחקר- יש להקים מחקר לפתרון בעיות אקולוגיות מקומיות, ארציות ובינלאומיות
5.הקצאת משאבים כספיים לכלל הפעילות הן המוסדית והן המחקרית
6.טיפול של מודעות הציבור באמצעות חינוך והסברה, כאשר הציבור יהיה שותף מלא בבעיית שמירה על איכות הסביבה
7.פיקוח על גורמים שהם אלה בעלי הפוטנציאל לפגיעה בסביבה באמצעות : לוויינים , מכשירי קרקע בעלי רגישות גבוהה,תצפיות מאוישות, ביקורות פתע במפעלים, בדיקת תכניות בינוי ערים סניטציה בשטחים הפתוחים ועוד מספר רב של פעולות לשמירה על הסביבה.
מהן הבעיות הסביבתיות העיקריות של מדינת ישראל?
הבעיות הסביבתיות של ישראל הינן, מחסור בשטחים הפתוחים בערים השונות בה, הים והחופים, הזיהום בשל בקבוקי ופסולת הפלסטיק הנזרקים לים, אובדן חול הם בשל הצורך בו בבנייה. לאורך חופי ישראל, קיים זיהום הנחלים, הצטברות פסולת מוצקת וזיהום אוויר רב. היום, התכנון הפיזי, הפך לחלק נכבד בפעולות שמתבצעות לשמירה על הסביבה ועל איכותה. כבר בסוף ה-120, היה משקל רב לכל נושא איכות הסביבה. כאשר מגישים תכניות פיתוח והיא צריכה לקבל אישור במוסדות של תכנון ובנייה, השיקולים הסביבתיים, הם אלה המובאים בחשבון בהכנה של תכניות מתאר ארציות במגוון רב של תחומים, אם בנמל התעופה, במכון לטיפול בשפכים, בסילוק פסולת מוצקה וכדומה.
האם הקדמה גרמה להרס ופגיעה באיכות הסביבה ?
למרות הקדמה והתפתחות הטכנולוגיה, רמת איכות החיים של כולנו עלתה כמו התעשייה, הרפואה, ה הי טק ועוד. חלק מהבעיות הבולטות של מפגע באיכות הסביבה, בשל התפתחות הטכנולוגיה הם: דלדול של משאבי הטבע בשל ניצול יתר, זיהום הסביבה מסוללות, מכשירי חשמל שלא מתכלים אשר מחלחלים לתוך האדמה וגורמים לזיהום קרקע, זיהומי מים ואוויר ואף חלחול רעלים שנוצרו מהתעשייה וחדרו למי התהום. הפרת האיזון הביולוגי בטבע, היא אחת ההשפעות של השינויים הטכנולוגיים כמו כריתה של יערות שלמים, אשר גורמת לבעלי החיים השונים להיות בסכנת הכחדה וצמצום אזורי גידול טבעיים לבעלי החיים.
אנו רואים כבר שהסימביוזה והאיזון המושלם של המערכת האקולוגית הטבעית פשוט נהרסת עם השנים. על מנת שבני האדם ילמדו ויבינו כי איכות הסביבה הכרחית לקיומם, יש לנקוט באמצעים חריפים, כגון קנסות כבדים על בעלי המפעלים, אשר אינם פועלים על פי חוקי המשרד לאיכות הסביבה, להגביר את השמירה ולהגדיר את החוקים לאנשים המטיילים בשמורות הטבע והחופים, על מנת שכדור הארץ על כל בעלי החיים והצמחים יישמרו לדורות הבאים
.