מבקר שכר מוסמך לפקח ולבדוק את האופן שבו מנותבות העלויות השוטפות בפעילות הארגון. למרות שחישוב השכר מבוצע על בסיס קריטריונים קשיחים כגון שכר בסיס, תוספות קבועות, הפרשות סוציאליות וכן הלאה, יש בכל זאת סיכון וחשיפה לכשלים. במקרים כאלה, תפקידו של המבקר הוא לחשוף את הכשלים ולמעשה לחסוך בהוצאות עבור הארגון שמעסיק אותו.
ביקורת שכר מתמקדת בכמה נושאים שעלולים לגרום להוצאות מיותרות עבור הארגון. בראש ובראשונה, ביקורת מן הסוג הזה מנסה לחשוף סיכונים סטטוטוריים כתוצאה מהפרת הוראות החוק על ידי המעסיק. שנית, מבקר שכר יכול לבדוק האם ישנו סנכרון לקוי או חסר בין מערכות דיווחי שעות ומערכות שכר. בנוסף, הביקורת כוללת ציות חסר של עובדים לנהלי החברה ולמעשה התאמה של נהלים חדשים לדרישות הארגון.
תהליך ביקורת שכר בארגון מקצועי
ארגון מקצועי שרוצה למנוע הוצאות מיותרות נדרש לתאם העסקה מסודרת של מבקר שכר. בשלבים המוקדמים, מבקר שכר מגיע אל הארגון ומציב יחד עם המנהלים יעדים ברורים מבחינת האופן שבו השכר מחולק והדגשים שבהם צריך להתמקד על מנת לעקוב אחריו. בשלבים הבאים, מבקר שכר גם יכול להיכנס לעובי הקורה כדי להסדיר את תנאי ההעסקה של העובדים, לברר כיצד מתבצעים דיווחי נוכחות ולהביע את דעתו על צבירת ימי חופש, תשלום הבראה והפרשה למחלה.
מטבע הדברים, האופן שבו מתבצעת ביקורת שכר משתנה לפי הארגון. בכל ארגון יש דרישות אחרות ושיטות שונות לחשב את השכר, זאת למרות שכולם ללא יוצא מן הכלל כפופים לאותם נהלים – מלבד מוסדות ציבור או עמותות. בכל מקרה, הדבר החשוב מבחינת המבקר הוא להתאים את סוג הביקורת לאופי של הארגון ולוודא שהממצאים רלוונטיים עבורו.
כל כמה זמן צריך לבצע ביקורת שכר?
התדירות של ביקורת שכר נקבעת לפי אופי העבודה בארגון ומספר העובדים שנמצאים בו. באופן עקרוני, ניתן לקבוע את הביקורת אחת לכמה שנים בלבד או בעקבות שינויים מהותיים במבנה השכר וההעסקה. חשוב לציין שכל התהליך מתבצע על ידי מבקר פנים ואחד מבתפקידיו זה לבצע ביקורת שכר
בנוסף, אפשר להתייעץ עם אנשי מקצוע אובייקטיביים ולקבל מהם המלצות לתדירות הביקורת המומלצת על השכר והעלויות השוטפות.