המלצה שמצילה חיים: סעו בזהירות * אך אם חלילה נפגעתם בכל זאת?* עו"ד ומגשר גיל אדר על עיקרי החוק
הכותב הוא עורך דין גיל אדר, שתחום עיסוקו העיקרי הוא מקרקעין ונדלן, אולם למשרד ניסיון והיכרות עם תומי המשפט האזרחי. כיוון שעולם האופנועים קרוב לליבו של גיל אדר, הציע שנגבש עבורכם את המאמר הבא, כדי להביא לידיעתכם את זכויותיכם וכיצד תוכלו לקבל פיצוי על נזק שנגרם לכם.
החוק לפיצוי נפגעי תאונות דרכים, ובשמו המוכר חוק הפלת"ד, נחקק בכדי לתת מענה ולהגן על משפחות ההרוגים והפצועים אשר ברגע אחד השתנו חייהם בשל טעות היסח דעת או אירוע בלתי צפוי בזמן נהיגה ובשל כך נגרמה תאונת דרכים.
החוק אשר נחקק בשנת 1975 בא לעולם בכדי לשנות את המצב שהיה נהוג, ויצר רפורמה אשר מטרתה להסדיר את מתן הפיצוי בגין נזקי גוף אשר נגרמו כתוצאה מתאונת דרכים בצורה מהירה תוך הקטנת הנזקים לנפגעים.
הזכות לפיצוי:
החוק כאמור הינו חוק סוציאלי אשר מפצה כל נפגע, אין צורך לדון בעניין האשמה או האחריות.
על פי החוק כל רכב מבוטח בביטוח חובה, וחברת הביטוח אשר הנפיקה את תעודת החובה תישא בעלויות הפיצוי, במקרים של תאונות "פגע וברח" ישולם הפיצוי על ידי קרנית (הקרן לפיצוי נפגעי תאונות דרכים).
סכום הפיצוי:
נקבע לרוב לאחר התייצבות מצבו של הנפגע, מודד את הנזקים שנגרמו ואת הערכת הנזקים הצפויים בעתיד. ישנם מספר סעיפים וקריטריונים אשר מהם נגזר הסכום וביניהם- הוצאות רפואיות, הוצאות פינוי, הפסד שכר ואובדן הכנסה, כאב וסבל ועוד.
ככל ששכרו, השכלתו והשתכרותו של הנפגע גבוהים יותר, כך יהיה גם חישוב הפיצוי.
תביעות רבות מתארכות זמן רב, בכדי להקל על הנפגע ניתן לבקש ולקבל "תשלום תכוף" לקבלת פיצוי בטרם התבררה התביעה, וזאת על פי רוב במקרים בהם הפגיעות קשות והנפגע זקוק לכסף בכדי לממן את הטיפול הרפואי או לכסות על אובדן ההשתכרות.
שכר טרחה
בתביעות פלת"ד נקבע שכר טרחה מקסימלי אותו ראשי עורך הדין לגבות.
1.כאשר התיק נסגר בפשרה ללא הגשת תביעה לבית המשפט שכר הטרחה לא יעלה על 8% מהסכום שהוסכם לשלם לנפגע.
2.כאשר תיק נסגר בפשרה לאחר שהוגשה תביעה לבית המשפט שכר הטרחה לא יעלה על 11% מהסכום שהוסכם לשלם לנפגע.
3.כאשר הוגשה תביעה וניתן פסק דין שכר הטרחה לא יעלה על 13% מהסכום שנפסק לתובע.
עלויות ישירות ועקיפות
העלות של תאונות הדרכים ותוצאותיהן למשק הישראלי מוערכות ב2.5% מהתל"ג, נכון לשנת 2015 מדובר בסכום אדיר של כ- 25 מיליארד ₪.
לסיכום וידיעה, בשנת 1998 נחקק חוק "לא תעמוד על דם רעך", זהו חוק קצר עם תכלית ברורה, המחייב כל אדם להושיט עזרה לאדם אחר באירוע פתאומי שכתוצאה ממנו קיימת סכנה ברורה ומיידית לשלמות גופו או לבריאות של הנפגע, גם הודעה לרשויות (משטרה, מד"א ועוד) נחשבת כעזרה.
סעו בזהירות